Home > Forsiden
Home
Forsiden
Det kommer til jul
Rundvisning
Musik
Kunst
Læs spansk
Rejser
Siden om Valencia
Lidt om baggrunden
Kalender og kontakt
Links
Mindeord

 

 

 

 

Hængende frugt!

Tryk på linket og se!

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John Lennon og Yoko Ono var i Thy, jeg skrev til hende - og fik svar!! 

Se hvordan vi fejrer Lennons og Onos ophold her for 48 år siden - og hvorfor de var her.

 Tryk på linket og se!

           

 

 

 

 

 

Tag til vinterbadning i Thy!

Det bliver helt vildt sjovt og koldt 4. juledag i Nr. Vorupør.

Danmarks første havbad fejrer vi ved at tage den ultimative skønne dukkert!

Tryk på linket og se det selv!

           

 

 

 

 

 

Ole Riis tilbød:

Specialrejser

Rundvisninger

Information

Aktiv ferie på sit eget sprogkursus

Operature

Nytårsrejser

Kontakt til masser af hoteller

Inspiration til ophold.

Planlægning og afvikling af ophold i Spanien.

Indhold fuldstændigt skræddersyet efter ønsker.

Erhvervs- tema- som kulturrejser

Og ikke mindst:

- baseret på indgående kendskab til lokalområdet Spanien!


 
 Forsiden
 


Salling, Thy og Middelhavet

Lørdag den 14. december kommer alt det gode fra Valencia ved Middelhavet til lufthavnen i Skive - og der kan bestilles direkte ved at følge linket lige til venstre under "Det kommer til jul". Der er også blevet en helt ny mulighed for at bestille i Thy og det ses også under "Det kommer til jul" - her skal der bare bestilles direkte, som I kan se.

Ole Riis boede 10 år i Valencia, før turen gik til Thy som turistchef - og efter en årrække som kulturkonsulent i Skive. Nu er tiden i Thy forbi og et spændende tilbud skal leves helt ud ved kulturforvaltningen i Skive.

Det, der om noget kom til at betyde næsten alt, var den lille bjerglandsby Chulilla. Her startede hele facinationen af den lille orange frugt, men er der noget at sige til det med de omgivelse, der stadig nydes fuldt ud så ofte, det kan lade sig gøre?

Billedet er lånt fra Vickyepla - se det her

 

I Spanien beskæftigede han sig først og fremmest med sine appelsiner - og masser af rejser for danskere, opera, kurser, et eventyrligt smukt bjerglandskab, var fascineret af oliven, olivenolie, kunst og koncerter, tog tværs over landet til de helt rigtige lufttørrede sortfodsskinker og fik øje på appelsinvin og "appelsinchampagne" der satte frydefulde tanker i gang - men appelsinerne fyldte alligevel næsten alt, det hele og optog også tankerne på kanten af fuldt.

Nu er livet tæt knyttet til både Valencia og Salling - og ingen kan forestille sig hvor godt de to "verdensdele" passer til hinanden!

"Mine ca. 60 appelsintræer har haft det rigtig svært de seneste år - lige fra frost, en  brand i området og sidst var der en hjælp, der ikke helt hjalp!! En af familiens venner havde forberedt mig på, at der skulle plantes helt om i 2017. Det blev der og nu, her i efteråret 2019 står de små nye træer så smukt som nogensinde.

Træerne var fældet, dengang da Skive Museum stod på marken. De tog en hurtig beslutning og satte markens første citrontræ, der stadig er det træ, der trives allerbedst!!

 

Chulilla ligger fantastisk. Enhver, der drømmer om noget smukt, drømmer om Chulilla!!

Endelig er  mit lille stykke jord plantet med træer, endelig er kanalen restaureret, flot som da romerne konstruerede den!! og det rene vand fra bjegenen kan ledes direkte ud til træerne. Hver række har sin åbning, så vandet ledes derhen, hvor det gør gavn.

Njord Gin har nogle citrontræer hos mig - og dertil et par appelsintræer, miniappelsiner og krydderurter!!! Besøg det fantastiske Njord Gin her!

I dette høtidelige øjeblik åbner de for kanalen for at give deres egne træer vand for første gang.

Men stadig er det som det altid har været. Jeg har slet ikke appelsiner nok, og må vente på at mine træer igen bliver større, så de kan give lidt igen. Indtil da er det familiens venner, naboer og deres venner, der hjælper med til, at vi, som vi nu har gjort i 18 år, kan sende en kølevogn med specialiteter fra Valencia til Salling og Thy - 18 år, har vi gjort det og i alle de mange år er der nogle, der har været med hver gang - og stadig er det!!!

Ud over at have købt friske frugter hvert år er der også rigtig mange danske grupper, der har været dernede for at se det, jeg har beskrevet som noget fuldstændig særligt.

 

Her er udsigt fra Chulilla og til mit lille stykke jord langt ude.

Sådan ser kampen mod ukudt ud på bare et splitsekund!

Samme eftermiddag - og samme sted - efter 6 timer uafbrudt hakken!

 

Men det var om igen!!!

Nu ser det igen sådan ud og appelsinriis er hammerstolt!!!:

I år er det igen familiens venner, der leverer og de har kun haft et smil og skuldertræk til overs for mine frustrationer, for så skal de jo levere ekstra - sådan kan man jo også se på det!! Men jeg glæder mig. Både til at levere deres appelsiner og til at mine nye træer, som alle der vil, forhåbentlig får chancen for at komme med ned og se - for altid, og så længe jeg kan, vil den plet i verden være den, der står lige med Thy og Salling, når kærlighed til steder steder, der betyder noget, skal gøres op på det indre regnebræt!!!

Se en video - en lille næsten poetisk appelsinfilm. Nyd synet, der BEVISER, at der ikke er gift i de appelsiner, jeg har, eller rettere - havde - for filmen er også et smukt minde om tiden før frosten.

ALLE mine træer blev fældet fredag den 20. september 2013 og små nye sat i marts 2014. Nu er de fældet igen og helt nye er sat i marts 2017, som her i 2019 klarer sig strålende

Entreprenøren kom med sine store maskiner og så står der nye træer i de spanske bjerge!

De frugter, vi skal have hjem til jul, mangler kun lidt kulde for at trække sødmen - men den spænding er der jo hver gang. Der er for varmt, og så pludselig er det for koldt. Lyder jeg som en dansk landmand, en landmand fra Salling - eller bare en inkarneret appelsindrømmer?

Her kan du se TV stationen Twilights udsendelse om appelsinerne - tryk på deres logo og få næsten en hel historie fra Spanien - og så er den en lille forsmag på alt det herlige, der er på vej! Hvis den svigter kæmper vi for at få den i gang igen her i november 2019.

 

 

 

De frugter, der kommer fra mine spanske venner indeholder kun det gift, der er nødvendig for at sikre, at der kommer frugter, men noget har de givet de ikke-økologiske.

Det, så ingen af dem har, er overfladebehandling, voks og stråler og alt muligt andet.

En af landmændene er igen klar med sine økolgiske appelsiner og jeg skal da love for, at de er blevet en succes. Han er med igen i år, så I kan altså bestille friskplukkede økologiske appelsiner!!

Se lige hvor flot de hænger I Chulilla!

Da de gamle træer stod endnu, lykkedes det mig at beholde det smukke bunddække i min lille mark - og ja, de mange kommentarer om, at det da vist ikke er rentabelt med bare smukt udseende rammer er helt rigtigt. Men her ved de ca. 60 træer er det ikke det rentable, der tæller, men at det er en sand nydelse at sætte sig til rette og nyde en kop kaffe i den storslåede natur med bjerge og dale, med kanaler, dufte og udsigt til en kridhvid landsby klinet op ad bjergvæggen - at appelsinerne så oven i købet smager som en drøm fuldender bare oplevelsen!

 

 

 

 

 

Her er der er blomster, insekter skygge og et væld af summen, liv og klukken fra kanalen - se det hele i levende billeder nedenfor!

 

 

Information ::

Valencia er en by i hurtig udvikling. Klima, kultur og et erhvervsliv der ivrer efter at følge resten af Europa. Se Valencia Turistkontors hjemmeside.

I hele regionen er der stillet kameraer op, så man kan se, hvordan vi har det lige nu i Valencia. Kig ind og se hvordan der ser ud 400 meter fra det sted, jeg bor!

Her er et nyttigt link - find vej i Valencia. Kort over gader og stræder. Skal du herned kan du blot indtaste gaden - og vupti kan du se, hvordan du finder den!