Home > Årets to andre olier
Home
Forsiden
Det kommer til jul
Rundvisning
Musik
Kunst
Læs spansk
Rejser
Siden om Valencia
Lidt om baggrunden
Kalender og kontakt
Links
Mindeord

 

 
Olivenolie er presset af halvmodne og modne oliven ad flere gange. Den første koldpressede olie af frugtkødet kaldes ekstra jomfruolivenolie eller jomfruolivenolie. Forskellen på klassificeringerne er oliernes indhold af frie fedtsyrer. Jomfruolivenolierne indeholder flest aromastoffer, og smager af mest. Olivenolie kan bruges både til kolde formål, til bagning samt til stegning

 

 

Koldpresning er den metode til udvinding af olie fra planterne der giver den mest aromatiske olie. Anvendes til fx. oliven, solsikkefrø og vindruekerner. Først knuses frøene så cellerne sprænges. Derefter presses olien ud uden opvarmning.

 

 

Varmpresning er den behandling som frømassen, der er tilbage efter koldpresning udsættes for. Frømassen opvarmes til ca. 100°C, og presses endnu engang. Dette giver et noget større udbytte end koldpresning. Varmpressede olier skal raffineres (renses) for at fjerne urenheder, smag og farve. 

 

 

Raffineret olivenolie er olivenolie udvundet ved raffinering af jomfruolivenolie.

Raffinering er rensning af varmpressede olier der renses (raffineres)  for at fjerne smag, lugt og evt. farve. Raffinerede olier har derfor ingen karakteristisk smag.


 
Årets to andre jomfru-olivenolier
 

   

                750 ml.           

 

 

2 liters plastikdunk

 

OGSÅ i år !

På opfordring er det igen lykkedes at skaffe den samme som ovenfor, men i 5 liters udgaven!

 

Hvor er det herligt at komme i en egn, der er fyldt med oliventræer. Endnu større nydelse er det at kunne følge de forskellige produktioner af olie, der finder sted i lige fra små cooperativer, som det, der findes i Chulilla til de større og mere industrialiserede produktioner.


Igen er familiens venner trådt til og har hjulpet mig frem til en af egnens bedste producenter. Og det er ikke kun mig, der siger de er gode, for alle de, der har smagt olien, er enige i, at her har vi både den smag, konsistens, kraft, farve, mæthed og renhed, der karakteriserer det, vi kender som koldpresset jomfruolivenolie.


Det, der kommer hjem til Skive er det, annoncer ville kalde et slagtilbud! Der var endda en, der fortalte at prisen skulle betydeligt op, for den var så lav, at man kunne få mistanke om at det ikke var den rene vare!

Men det kommer den ikke - I får ekstrafin koldpresset jomfruolivenolie!

 

  Her har Ramon Beneyto, direktør for olivenolie-fabrikken og til højre, sat en eftermiddag af sammen med familiens ven, Leonardo Genovas - der er vin- oliven og mandelbonde og i midten Gloria Fabuel - hende der eksporterer alle tingene i år - tryk på det for at se det bedre.  Nogle af jer vil huske Leonardo fra marken på bjergets top ... tryk her og få en lille flig af hans historie!
Information ::
Opskrifter med olie Der findes flere og flere opskrifter, hvor olivenolie indgår - her er en blandt de herligt mange.

VOM - Madleksikonet Viden Om Mad har et glimrende afsnit om olivenolie, som du kan se.

Kostplanen, som er en hjemmeside på internettet gør en del ud af at beskrive olivenolien. Se deres artikel her.

    Home | Forsiden | Det kommer til jul | Rundvisning | Musik | Kunst | Læs spansk | Rejser | Siden om Valencia | Lidt om baggrunden | Kalender og kontakt | Links | Mindeord