.. én side af Ole Riis

Spaniens sol omkring Valencia, Salling og Thy, lidt Bruxelles, Viborg, Spøttrup og meget Skive – appelsiner, rejser, musik fra opera via klassisk til blues .. og lige til verdens smukkeste bjerglandsby Chulilla.

Egentlig ville jeg helst være blevet hjemme, men så tog verden fat!

Jacob Christensen Fabuel

Her ser I det kammerorkester, Jacob har dannet, Nostrum Mare Camerata, med engagerede og drøndygtige unge spanske musikere der med glæde kommer hjem fra alle europæiske hjørner for at holde fast i orkesteret. Jacob har samlet orkesteret og optræder både i rollen som dirigent og violinist. Her dirigerer Christobal Soler mens Jacob er solist – og I møder også sopranerne Blanca Ruiz, Marina Cuesta og mezzosopran Carmen Lazaro.

… endnu et lille stykke musik – fra det spanske kongehus.

Mange af jer har hørt Jacob ved koncerter enten i Madrid, Valencia, Skive, Nykøbing eller, som 15årig, i Thisted. Ovenfor er der et lille stykke, hvor for nylig blev bedt om at spille nationalmelodien ved den spanske kongens fejring af sit 7. år på tronen i kongeslottet i Madrid – og nedenfor ses et rigtigt fint interview til Skive Folkeblad lavet af René Jannick, da han var 16 og på besøg hos farmor.

Koncerter med spanske sopraner og musikere

I 2002 opstod ideen om at kombinere spanske operasangere og musikere med koncertsteder og arrangører flere steder i Danmark – København, Aarhus, Brande, Skive, Nykøbing og Skive.

Og her kom perioden med masterclasses, hvor internationalt kendte sangere kom til Skive for at undervise.

Siden 2009 er der kommet spanske sopraner og musikere til Danmark i et samarbejde med kulturforeningen Tysted i Thisted.

Initiativet begyndte med Master Class under The Opera Academy of Skive, hvor det faglige fundament var sikret af professor ved Conservatorio Superior i Valencia, Gloria Fabuel Maupoey, sopranerne Ileana Cotrubas og Raina Kabaivanska, pianisterne Dalton Baldwin, Vicente David og Ramon Tebar – hvert år med studerende fra 12 – 14 lande på det smukke Resenlund i Skive.

Se mere om koncerterne her – og på hjemmsiden for Tysted her.

I Spanien beskæftigede jeg mig først og fremmest med mine appelsiner – og masser af rejser for danskere, opera, kurser, et eventyrligt smukt bjerglandskab, begejstring for oliven, olivenolie, kunst og koncerter, ture tværs over landet til de helt rigtige lufttørrede sortfodsskinker, appelsinvin og “appelsinchampagne” – men appelsinerne fyldte dog næsten alt, og optog også tankerne på kanten af fuldt og helt.

.. som dog alligevel blev overgået vidunderligt af samvær med min søn Jacob, der boltrer sig i musikken overalt i Spanien, med Valencia og Madrid som omdrejningspunkter for koncertturneer senest til Wien, Budapest og New York.

Appelsiner i Chulilla – se her

Appelsiner og spanske specialiteter direkte fra Valencia og til Danmark i 20 år – se her så skønne sager!

Appelsiner i julen 2024 – læs her

Det, der om noget kom til at betyde næsten alt for den dybe interesse for den lille orange frugt, var den lille bjerglandsby Chulilla. Her startede hele facinationen, men er der noget at sige til det med de omgivelse, der stadig nydes fuldt ud så ofte, det kan lade sig gøre?

Nu ser SMK Thy ud til at lykkes!! Bravo alle, der har fortsat den hårde del af arbejdet og taget over – flot!

Ideen om SMK er beskrevet nedenunder og er taget fra Doveodde Købmandsgaards hjemmeside – tryk på billedet og gå til siden.

Når du har læst om besøget hos kulturministeren her, kan du lytte til SMK’s podcast med bla. direktøren for SMK Mikkel Bogh. I den fortælles om ideens tilblivelse. Bare tryk på “Det store billede” nedenunder.

Ole Riis boede 10 år i Valencia, før turen gik 10 år til Thy som turistchef – og før det var han kulturkonsulent i Skive i 9 år og i 9 år ved Den Danske Kirke i Bruxelles – en stilling næsten identisk med den første i Skive leves nu ud ved mange tilfældigheders spil i kulturforvaltningen i Skive med nogle vildt herlige kolleger i et rivende spændende miljø.

Kontakt direkte

Se “Appelsinriis” på facebook