Home > Skinkebilleder
Home
Forsiden
Det kommer til jul
Rundvisning
Musik
Kunst
Læs spansk
Rejser
Siden om Valencia
Lidt om baggrunden
Kalender og kontakt
Links
Mindeord

 


 
Tryk her for at bestille!

Nu fungerer linket!

Sidste bestillingsdag er fredag den 21. november!

           

 

 

 

 

 

 


Information:

I forbindelse med alt spansk (flyselskaber, alle slags produkter og i den nationale selvforståelse), dukker ordet Iberia op.

Det er et ord, der stammer fra de ørkenfolk, der krydsede over til halvøen fra Nordafrika ca. 3.000 f.kr. og betyder "flodlandet".

For os kan det være en smule misvisende, da der vel kun er to floder, der kan besejles og da landet bestemt ikke er karakteriseret ved et frodigt landskab fyldt med vand!

Senere medbringer romerne ordet Hispania, da de begynder at interessere sig for Spanien.

Hispania betyder det fjerne, hvilket måske er lidt mere forståeligt når man betragter den historiske virkelighed set fra Rom!

Og så var der maurernes betegnelse for Spanien - den var al Andalus, som jo stadig er navnet for det sydlige autonomi Andalusien.

 

 

 

         

 

 

 

Information:

Groft sagt kan man inddele  skinkerne fra Sanchez Romero Carvajal sådan:

Jamon 5J

  • Iberisk Gis, der har tilbragt sit liv på friland under nøddetræernes skygge.
Noblanza Bellota
  • Iberisk gris, der den sidste periode har nydt livet under nøddetræernes skygge. Det giver en mildere smag end den kraftige, der kan findes ved skinken ovenfor - det er den, jeg har valgt at tage med i år!
Noblanza Recebo
  • Iberisk gris, der har fået både korn, almindeligt svionefoder og samtidig har haft perioder blandt nødde træerne på friland for at udvikle fedtlaget i kødvævet.
  • Denne gris er den mildeste i smagen

 

 

 

 

Information:

Tyren du kan se til højre er vel nok et af de mest kendte symboler, man forbinder med Spanien.

Tyren fra Osborne.

De ses stadig i det åbne landskab, langs motorvejene, hvor der overalt i Spanien stadig kan ses ca. 120 af slagsen.

Oprindelsen er ganske simpel. De var fra den tiod, hvor alle veje var skovet til med reklamesøjler. Da lovgivning fik fjernet de fleste, besluttede man at lade det ene symbol, der nærmest var blevet identisk med alt det, amn kender som spansk, stående - derfor er de der, tyrene!

Og sikke en reklame Osborne derved får - og at de så samtidig er smukke i landskabet på deres forunderlige tilgiveligt dominerende måde er kun en charme mere!

 

 
En fantastisk måde at smage det bedste af Spanien på
 

 

Skinkerne, jeg sender op til jer i Skive er alle fra den iberiske gris - og det er der flere gode grunde til.

Grisene har fået en god opvækst inden de er blevet tilberedt.

Og det er sikret ved fortællingen om, at den iberiske gris - modsat den traditionelle serrano-gris - udvikler fedtvæv inde i muskelvævet, forudsat den får den motion, der er nødvendig for at udvikle det!.

En serrano-skinke er udviklet af en traditionel gris, der ikke på samme måde har et tydeligt og markant fedtvæv inde i muskelvævet, men har det som et lag uden på muskelvævet.

De steder, hvor den iberiske gris skal løbe rundt for at udvikle sig godt og vokse sig stor er også de steder, der er meget varmt - i det sydlige Spanien - og de træer, der kan give den rigtige skygge og overleve under de forhold, er nøddetræet!

Grisene går så rundt i nøddetræernes skygge og æder de nedfaldne nødder og den smag afsætter sit tydelige spor i kødet.

Der findes flere forskellige varianter - dem, der har haft hele opvæksten på marker med nødder - der giver en kraftig (for mange danskere nok for kraftig) smag og så er der dem, der har tilbragt de sidste tre måneder på markerne med nødder, men som indtil da har fået traditionel foder - stadig er de frit gående, det er blot for at give en mindre kraftig nøddesmag, der ikke får lov til at guffe i sig af bellota-nødder.

Føden og motionen - med en opvækst under skygge og på store marker - er de væsentligste ingredienser i en god lufttørret iberisk skinke.

Jeg samlede nogle nødder, sidste gang, jeg var i området og sådan ser de ud:

Ved at trykke her får du en kort fortælling om et skelsættende besøg i Jabugo, der om noget gjorde mig til passioneret nyder af iberisk skinke.

Vil du smage den skinke, du kan se på billedet ovenfor, kan du gøre det på tre måder:

   

Bestille en hel lufttørret iberisk skinke hos Ole Riis

Der følger et stativ og en DVD med. DVD'en beskriver ganske nøje, hvordan man skal skære skinken ud så man får mest muligt ud af den. Nedenfor kan du se filmen.

   

Købe den i skiver hos slagteren i Adelgade

En fantastisk dekorativ ret at stille på bordet, en fantastisk smagsoplevelse og en ny måde at dække jule- og nytårsbordet med en madvare, der af alle grunde vil løbe med opmærksomheden - og så er det verdens bedste slik til en hyggeaften med et glas god vin!

Det er ikke uden grund, at det er en af Spaniens varemærker - fuldstændig som dette mærke:

   

Hvis du hellere vil prøve en serranoskinke (nem forklaring: skinke af en "almindelig" gris), tilbyder jeg at lede markedet igennem, så du får både den bedste skinke til den bedste pris og som du samtidig vil nyde hver skive af - en anden smag end fra den iberiske gris, men knageme også så god, at den vil ryste alle forestillinger skabt af den italienske parma.

Det er her, jeg vil finde den skinke, du eventuelt beder mig om, El Mercado Central. Valencias overflødighedshorn af friske råvarer:

På bestillingssiden står der - lufttørret skinke - mellem 6- og 7 kilo.

De tager sig ud som på billedet ovenfor.

Ved at trykke på billedet herunder kommer du til to korte film på YouTube, der viser, hvordan man skal skære sin skinke - ganske vist på spansk, men så tydelig, at man skulle kunne få noget ud af den blot ved at følge billedpræsentationen:

Den ene film er tilfældigvis netop fra det lille skinketørreri, hvor jeg får mine skinker fra - hvor lille kan verden være - også på You Tube!

Den kan ikke vises i vinduet nedenfor, men ved at klikke på vinduet skulle filmene åbne sig i nye vinduer.

 

 

 
    Home | Forsiden | Det kommer til jul | Rundvisning | Musik | Kunst | Læs spansk | Rejser | Siden om Valencia | Lidt om baggrunden | Kalender og kontakt | Links | Mindeord